sunnuntai 12. tammikuuta 2014


Matkani tarkoitus

Osallistun Ylä-Savon ammattiopiston kansainväliseen hankkeeseen, jota Euroopan Unioni rahoittaa Leonardo da Vinci ohjelman kautta.   Sen puitteissa voidaan järjestää sekä opiskelija- (Key competences for international students), että opettajaliikkuvuutta (ECVETX-asiantuntijaliikkuvuus) Euroopan unionin alueella. 

Hankkeen tavoitteena on ECVET-osaamisen levittäminen oppilaitoksissa sekä henkilöstön omien elinikäisen oppimisen avaintaitojen kehittäminen. ECVET tulee sanoista European Credit system for Vocational Education and Training. Tämän järjestelmän avulla pyritään siihen, että koulutuksen järjestäjien opetussuunnitelmia voidaan paremmin vertailla keskenään, kun tutkintoja ja / tai tutkinnon osia suoritetaan ja osaamista hankitaan kansainvälisesti.


Lisäksi matkani toinen ja vielä tärkeämpi tarkoitus on olla opiskelijan tukena ja helpottaa hänen sopeutumistaan uuteen oppimisympäristöön opiskelijaliikkuvuuden alkuvaiheessa, kun kaikki on vielä uutta. Minne polkuni vie?

Matkani kohdistuu Doncaster College and University Center oppilaitokseen www.don.ac.uk , joka sijaitsee Doncasterissa Iso-Britanniassa. Tämä kumppani on meille uusi, mikä tarkoittaa sitä, että tavoitteena on saada yhteistyö hyvin käyntiin mahdollisia tulevia opiskelijavaihtoja ajatellen. Tällä kertaa Ylä-Savon ammattiopiston Lumakeskus Majakan yksiköstä lähtee mukaani myös yksi hiusalan opiskelija. Hän opiskelee kuukauden ajan Doncaster Collegen hiusalalla. Toivoni mukaan voisimme jatkossa sekä vastaanottaa, että lähettää enemmänkin opiskelijoita ja opettajia yhteistyössä eri maiden kanssa.


Miten valmistauduin matkaan?

Ennen matkaa liikkuvuus suunniteltiin yhdessä ysao:n kansainvälisten asioiden koordinaattorin Raija Perälän ja Aliya Sorgen kanssa. Aliya toimii kansainvälisten projektien koordinaattorina omalla koulullaan Doncaster Collegessa ja Doncaster University Centerin puolella.
Koordinaattorit ovat hoitaneet yhteydenpidon ja yhteistyösopimuksen solmimisen koulujen välillä jo aiemmin. Aliya hoiti majoitusvarauksen koulun kampuksen alueella olevasta asuntolasta ja kirjoitti minulle ohjeet, joiden avulla suunnistan aikanaan paikalle.

 
Katsoimme myös opiskelijan kanssa liikkuvuuden aikaisen oppimistulosten henkilökohtaistamisen, jonka perusteella kirjoitin oppimistavoitteet tietoina, taitoina ja pätevyyksinä. Onneksi hiusalan virallinen opetussuunnitelma löytyy opetushallituksen nettisivuilta englanninkielisenä.

Tämä oli aikamoinen helpotus tällaiselle arkienkkua vääntävälle hiusopelle. Sen avulla sain kirjoitettua ammattitaitovaatimukset suoraan tutkinnon perusteista, jolloin opetussuunnitelman termit tulivat oikein. No problem. Tulevalla viikolla käymme vielä opiskelijan kanssa yhdessä lähtöön liittyvän valmennuksen kv-koordinaattori Raijan opastuksella. Sen jälkeen vaan pakkaamaan. Matkalippu ja passi odottavat käyttäjää ja hammasharja on jo kassissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti